Smacznie i zdrowo na Święcie Owoców w Pleśnej

Siedemnasta edycja Święto Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna za nami. W niedzielę, 21 lipca w centrum Pleśnej można było smacznie zjeść, degustować wyborne wina i produkty pochodzenia pszczelego. Suto wystawione stoiska ze zdrową, tradycyjną, polską żywnością zwabiły wszystkich amatorów dobrego jedzenia. Łącznie w Pleśnej gościliśmy 20 stoisk oferujących regionalne przysmaki i popitki.

Pleśnieńskie święto odbyło się na niedawno otwartym, nowoczesnym placu targowym. Mimo niesprzyjającej aury na zaproszenie organizatorów licznie odpowiedzieli miłośnicy wybornego smaku i folkloru.

Ludowość od wielu lat towarzyszy tejże imprezie. Pleśna gościła wystawców prezentujących ginące zawody i rękodzieło. Na jednym ze stoisk prowadzone były warsztaty poświęcone tej tematyce. Tego roku na scenie tańczył i śpiewał Gminny Dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca oraz sprawdzony podczas pobytu w niemieckim Rödermark "duet", tj. grupa śpiewacza "Pleśnioki" oraz gminny chór "Cantando". Koncertowała też szczepanowicka orkiestra dęta pod batutą Jacka Skrzelowskiego wraz z solistką Marceliną Cieślik. Mocnym, ludowym akcentem imprezę podsumował koncert gwiazdy wieczoru - zespołu "Baciary".

Do Pleśnej zawitało dziesięć winnic. W ramach "Pleśnieńskiego Bachusa" 2019 Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy zorganizowało specjalną alejkę winną. Tu odbywały się warsztaty tematyczne oraz pokaz kulinarny i sommelierski. Przeprowadzono także konkurs na najlepsze stoisko winne oraz ofertę enoturystyczną. Laureatem konkursu została winnica "Nowizny" Urszuli Kamińskiej.

Deszcz nie odstraszył także specjalnych gości. Święto odwiedzili: poseł Michał Wojtkiewicz, radni Sejmiku Małopolskiego Stanisław Sorys i Wojtek Skruch, przewodniczący Rady Powiatu Tarnowskiego Paweł Smoleń, Członek Zarządu Powiatu Tarnowskiego Mariusz Tyrka, burmistrz Miasta i Gminy Wojnicz Tadeusz Bąk, radny Powiatu Tarnowskiego Kazimierz Burnat, przewodniczący Rady Gminy Pleśna Janusz Jarząb.

Konkurs kulinarny „Pleśnieński Smak”

W konkursie organizowanym przez Centrum Kultury w Pleśnej wspólnie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach wzięło udział 13 wystawców. Przewodniczący komisji Eugeniusz Tadel z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach oraz członkowie:
Barbara Zych – przedstawiciel i wiceprezes Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA,
Elżbieta Kędzior – przedstawiciel Urzędu Gminy Pleśna,
Michał Kubicz– radny Gminy Pleśna,
Jolanta Zych z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie – sekretarz,
postanowiła przyznać następujące wyróżnienia:

Kategoria desery, ciasta, wypieki:
I miejsce dla KGW z Janowic za janowicki miodownik,
II miejsce dla KGW z Pleśnej za gofry pleśnieńskie,
III miejsce dla Janiny i Zbigniewa Kuchniarczyk z Łętowego za sernik z brzoskwinią.

Kategoria napoje, wina, nalewki:
I miejsce dla Teresy Filipowicz z gospodarstwa ekologicznego z Mogilna za fantazyjny mix,
II miejsce dla Urszuli Gacek z Octovni w Dąbrówce Szczepanowskiej za malinowy shrub,
III miejsce dla Mieczysława Ryby z gospodarstwa rolnego „Róże i S-ka” z Krakowa za herbatę Ivan Czaj z syropem z pigwowca japońskiego,
IV miejsce dla Krzysztofa Kipieli i Roberta Jakowiaka z „Samo Zdrowie” s.c. za malinową lemoniadę,
V miejsce dla Danuty Kostrzyńskiej z gospodarstwa agroturystycznego „U Dajany” w Jastrzębi za herbatkę pietruszkową.

Kategoria potrawy domowe:
I miejsce dla KGW z Rychwałdu za kaczkę nadziewaną jabłkami,
II miejsce dla Stowarzyszenia KGW „Pełna Chata” ze Szczepanowic za pierogowy „misz – masz” w czerwonym rondelku,
III miejsce dla KGW z Woźnicznej za woźnickie pierożki drożdżowe z sosem ogórkowym.

Kategoria miody i produkty pszczele:
I miejsce dla pasieki Zdzisława Karwata z Tarnowa za pierzgę w miodzie,
II miejsce dla pasieki wędrownej Błażeja Burnata z Chojnika za miód spadziowy.

Smaki tegorocznego święta oceniane były wg kryteriów: oryginalność receptury, smak potrawy, nawiązanie do lokalnej tradycji (owoce, miód), estetyka podania. Nagrody w konkursie ufundowali Centrum Kultury w Pleśnej, MODR w Karniowicach oraz firma AlCapone. Dyplomy i nagrody rzeczowe wręczali wójt gminy Pleśna Józef Knapik oraz poseł Michał Wojtkiewicz.

***
Organizatorzy – Centrum Kultury w Pleśnej oraz Gmina Pleśna – dziękują wszystkim Sponsorom święta. W tym roku imprezę wsparli: Powiat Tarnowski, firma Piotrans Piotr Kajmowicz, firma AlCapone Agata i Sławomir Skowronowie, firma El-Stach Elżbieta i Stanisław Kocikowie, firma Ju - Mar Marta i Jerzy Rzepa, firma TAD - TUR Tadeusz Patyk, Paweł Studziński oraz Bank Spółdzielczy "Rzemiosła" w Krakowie Oddział w Pleśnej.

XVII Święto Owoców uzyskało patronat medialny od rozgłośni RDN Małopolska, TVP S.A. Oddział w Krakowie, Gazety Krakowskiej oraz telewizji Starnowa.tv.

Partnerami wydarzenia byli: Powiat Tarnowski, Województwo Małopolskie, Stowarzyszenie Grupa ODRolnika oraz FBSerwis Karpatia Sp. z o.o.

Święto poprowadził po raz kolejny Ryszard Stankowski – zastępca wójta gminy Pleśna.

***
Stoiska i warsztaty rękodzielnicze zorganizowane zostały w ramach projektu "Promocja rzemiosła, ginących zawodów i folkloru w ramach XVII Święta Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna" który jest realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
"Pleśnieński Bachus" 2019 zrealizowany został przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z tego wydarzenia
(fot. S. Smoleń)

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ze strony Pleśna w obiektywie

Zapraszamy do obejrzenia relacji wideo przygotowanej przez telewizję Starnowa.tv

Zobacz produkty z konkursu kulinarnego "Pleśnieński Smak"
(fot. J. Zych)