Blisko 90 stoisk na XVI Święcie Owoców w Pleśnej

Dnia 22 lipca Pleśna bawiła się i smakowała w zdrowych, regionalnych produktach. XVI Święto Owoców i Produktów Pszczelich kusiło smaczną, ekologiczną żywnością oraz występami artystycznymi na wysokim poziomie.

Tegoroczna edycja poszczycić się może trzema rekordami. Po raz pierwszy na terenie imprezy wystawionych zostało blisko 90 stoisk, wśród których wyraźnie dominowały te z żywnością. Do tej pory też Święto nie skupiło aż tak dużej liczby zainteresowanych. Wreszcie, w ramach Święta, znanego ze stoisk z regionalną żywnością, z konkursu „Pleśnieński Smak” czy występów grup folklorystycznych, odbyły się także cztery imprezy towarzyszące.

Na EkoFest – Ekologia, to jest to!” – do Pleśnej zaproszono 40 rolników, którzy na swoich stoiskach częstowali ekologiczną żywnością. Można było próbować świeżych owoców i warzyw, soków i syropów naturalnych, serków, mleka, pasztetów warzywnych czy przetworów. A wszystko to dzięki wsparciu ze środków UE Europejskiego Funduszu na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich”. Wydarzenie zorganizowało Stowarzyszenie Grupa ODROLNIKA z Rzuchowej.

Po raz drugi odbył się „Pleśnieński Bachus”. Tarnowska Organizacja Turystyczna, uzyskując wsparcie finansowe z Województwa Małopolskiego, zorganizowała alejkę winną, w której 10 winiarzy z regionu promowało szeroko pojętą ofertę enoturystyczną oraz częstowało winami. Zaprezentowano pokaz sommelierski, odbyły się także warsztaty winiarskie. Gościem specjalnym „Bachusa” był Charles Daigneault, finalista programu MasterChef, który przeprowadził pokaz kulinarny z degustacją własnego „Kaszotto z grzybami na białym winie”.

Trzecią imprezą towarzyszącą Świętu był pokaz i promocja ginących zawodów oraz folkloru. Organizatorzy – Stowarzyszenie Grupa ODROLNIKA – zadbali, by w Pleśnej stanęło 7 stoisk prezentujących: rzeźbę w drewnie, kowalstwo, haft ludowy, szydełkowanie, malarstwo, grafikę na szkle oraz ozdoby okolicznościowe. Pokaz rzemiosła urozmaiciły warsztaty tematyczne. Impreza uzyskała wsparcie finansowe Województwa Małopolskiego.

Do Pleśnej zawitał też II Małopolski Piknik Wolności. Województwo Małopolskie wspólnie z Centrum Sztuki Mościce zachęcali do świętowania odzyskania przez Polskę niepodległości poprzez uczestnictwo w rodzinnych grach i konkursach. W namiotach można było też zasięgnąć wiedzy na temat ciekawych projektów Małopolski.

Gospodarzem Święta Owoców był wójt Józef Knapik, który ze sceny powitał wszystkich mieszkańców Gminy Pleśna oraz osoby przyjezdne. Wśród znamienitych gości, Pleśną w tym dniu odwiedzili: Poseł na sejm RP Urszula Augustyn, Wicemarszałek Małopolski Stanisław Sorys, Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego Wojtek Skruch, Burmistrz Miasta i Gminy Zakliczyn Dawid Chrobak, Burmistrz Miasta i Gminy Wojnicz Tadeusz Bąk, Burmistrz Miasta i Gminy Tuchów Adam Drogoś, Burmistrz Miasta i Gminy Radłów Zbigniew Mączka, Wójt Gminy Borzęcin Janusz Kwaśniak, Radni Powiatu Tarnowskiego: Barbara Gniadek, Adam Czaplak, Kazimierz Korman i Józef Lazarowicz, Radny Małopolskiej Izby Rolniczej Marek Burnat, Przewodniczący Rady Gminy Pleśna Janusz Jarząb, Radni Gminy Pleśna, Kierownik Oddziału MODR Eugeniusz Tadel. Do Pleśnej przyjechali też przyjaciele z Węgier - dyrektor Muzeum w Bodajk wraz z małżonkiem.

Święto wypełniły interesujące wydarzenia na scenie. Dla pleśnieńskiej publiczności zagrali „Lachersi” z Nowego Sącza. Górale bawili nutą typową dla Lachów Sądeckich i Limanowskich. Na ludowo wystąpił zespół „WATRA” z Czarnego Dunajca. Odmienny repertuar zaprezentowała grupa New Chapter Band. Jako suport gwiazdy wieczoru wykonali znane współczesne covery oraz utwory własnego autorstwa. Ponadto na scenie pokazał się założony rok temu gminny chór „Cantando”, działający przy Centrum Kultury w Pleśnej pod kierownictwem Doroty Przęczek. Na Święcie tradycyjnie koncertowała też Orkiestra Dęta Szczepanowice wspólnie z młodą wokalistką z Pleśnej – Marceliną Cieślik.

Głównym daniem wieczoru był półtoragodzinny koncert gwiazdy - zespołu Enej. Olsztyńska grupa bawiła publiczność, śpiewając swoje największe przeboje oraz utwory z nowej płyty. Po koncercie muzycy spotkali się z wiernymi fanami, podpisując płyty i plakaty. Po żywiołowym koncercie organizatorzy zaprosili na zabawę taneczną. Do tańca przygrywał zespół „Factors”.

Konkurs kulinarny „Pleśnieński Smak”

W konkursie kulinarnym na najlepszy „Pleśnieński Smak” 16 edycji Święta Owoców wzięło udział 11 wystawców. Komisja oceniająca w składzie: Przewodniczący - Eugeniusz Tadel - kierownik PZDR w Tarnowie oraz Członkowie: Barbara Zych – wiceprezes Stowarzyszenia GRUPA ODRolnika, Katarzyna Janik – właściciel firmy cukierniczej i cateringowej „Marcepan” i Sławomir Skowron – właściciel firmy „ Al Capone”, po wypróbowaniu wszystkich przygotowanych produktów, dań, postanowiła przyznać następujące wyróżnienia:

W kategorii napoje, wina i nalewki wystartował tylko jeden uczestnik. Tym samym malinowe bąbelki z miętową nutą z firmy „Samo Zdrowie:” S.C. Kamil Kipiela zajęły pierwsze miejsce.

W kategorii potrawy domowe rywalizowało dwóch wystawców. Komisja wyżej oceniła słodkie obłoczki pod malinową pierzynką Stowarzyszenia KGW „Pełna Chata” ze Szczepanowic. Drugie miejsce przypadło Państwu Jolancie i Mariuszowi Kramarczyk z Gospodarstwa Agroturystycznego „Wimika” za prołzioki kowalowskie ze smalcem jabłkowo – śliwkowym.

W kategorii desery, ciasta i wypieki zwyciężyło Gospodarstwo Agroturystyczne „U Zochy” z Janowic. Pani Zofia Gromba zaprezentowała sos paprykowo – porzeczkowy na pomidorkowych babeczkach. Drugie miejsce zajął mazurek miodowy ze śliwką z Gospodarstwa Ekologicznego Teresy Filipowicz z Mogilna. Trzecie miejsce przypadło dla Gospodarstwa Agroturystycznego „U Dajany”. Pani Danuta Kostrzyńska częstowała ciasteczkami jastrzębskimi z konfiturą z borówki leśnej i maliny.

Wśród miodów i produktów pszczelich dominowała pierzga w miodzie. Trzech z czterech pszczelarzy zaprezentował ten właśnie produkt. Zwyciężyła pierzga z pasieki Zdzisława Karwata z Tarnowa. Drugiej miejsce zajął Wiesław Skruch z janowickiej pasieki. Trzecia pierzga konkursu pochodzi z pasieki Marka Burnata z Janowic. Czwarte miejsce zajął miód lipowy z Pasieki Wędrownej „Burnat” Błażeja Burnata.

Nagrody rzeczowe w konkursie ufundowane zostały przez Centrum Kultury w Pleśnej, MODR z siedzibą w Karniowicach oraz firmę Al.Capone Agata i Sławomir Skowron. Podczas tegorocznej edycji imprezy ponownie najładniejszym stoiskiem wystawowym okazał się stragan „Pełnej Chaty”.

Organizatorem imprezy było Centrum Kultury w Pleśnej. Wydarzenie uzyskało patronat honorowy Powiatu Tarnowskiego. Współorganizatorami i partnerami Święta byli Województwo Małopolskie, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach, Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA oraz Tarnowska Organizacja Turystyczna. Medialnie wsparli przedsięwzięcie telewizja Tarnowska.tv, Gazeta Krakowska, RDN Małopolska i Telewizja Polska Oddział w Krakowie. Imprezę prowadził Ryszard Stankowski - Zastępca Wójta Gminy Pleśna.

***
Centrum Kultury w Pleśnej dziękuje wszystkim osobom i instytucjom wspierającym imprezę: Wicemarszałkowi Małopolski Stanisławowi Sorysowi, Staroście Powiatu Tarnowskiego Romanowi Łucarzowi oraz firmom: „AlCapone" - Agata i Sławomir Skowron, „PIOTRANS" - Piotr Kajmowicz, „El-Stach" - Elżbieta i Stanisław Kocik, „Ju-Mar" Marta i Jerzy Rzepa oraz Bank Spółdzielczy "Rzemiosła" w Krakowie O/Pleśna. Podziękowania kierują także w stronę druhów OSP z Pleśnej i Lichwina za pomoc w zabezpieczeniu ruchu w kierunku miejsc parkingowych i terenu imprezy.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wydarzenia.
(fot. Ł. Kieroński)

Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo przygotowanego przez telewizję Tarnowska.tv.