Najlepsze smaki XVIII Święta Owoców

W osiemnastej edycji konkursu kulinarnego „Pleśnieński Smak” wzięło udział dziesięciu uczestników, w tym pięcioro z gminy Pleśna. Wydarzenie to jest integralną częścią, a zarazem tradycją Święta Owoców.

Komisja w składzie: Przewodniczący Eugeniusz Tadel – przedstawiciel Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach oraz członkowie, Barbara Zych – przedstawiciel i wiceprezes Stowarzyszenia GRUPA ODRolnika, Elżbieta Kędzior – przedstawiciel Urzędu Gminy Pleśna, Michał Kubicz– radny Gminy Pleśna, po wnikliwej ocenie pod względem walorów smakowych oraz estetycznych postanowiła przyznać następujące wyróżnienia:

w kategorii napoje, wina i nalewki wystąpił tylko jeden wystawca. Nalewka malinowa Koła Gospodyń Wiejskich "Zdrochcanie" ze Zdrochca otrzymała pierwsze miejsce z liczbą 75 pkt.

W kategorii desery, ciasta i wypieki spośród pięciu smaków:
- pierwsze miejsce przyznano deserowi owocowo – miodowemu w czekoladzie Koła Gospodyń Wiejskich w Janowicach – 79 pkt.,
- drugie miejsce uzyskały serowe pankejki z frużeliną wiśniową autorstwa Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata” ze Szczepanowic – 69 pkt.,
- trzecie miejsce dla ciasteczek z konfiturą z płatków akacji z Gospodarstwa agroturystycznego "Czarna Sosna" Józefy i Marka Ciomborów z Ryglic – 66 pkt.,
- wyróżnienia trafiły do Gospodarstwa ekologicznego Teresy i Andrzeja Filipowiczów z Mogilna k. Gorlic za lodową witaminkę (65 pkt.) oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Ecobabki” z Biadolin Radłowskich za ciasto morelowe (58 pkt.).

Spośród czterech „potraw domowych” tryumfowała karkówka po pleśnieńsku Koła Gospodyń Wiejskich w Pleśnej (79 pkt.). Nieco niżej (76 pkt.) oceniono sałatkę z pleśnieńskich sadów z nutą dymu Octovni Urszui Gacek z Dąbrówki Szczepanowskiej. Trzecie miejsce przypadło królikowi w śmietanie z warzywami pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Rychwałdzie (75 pkt.). Wyróżnienie przyznano serowi Franciszek z anyżem, miodem i kwiatkami polnymi z Serowni Podłazy Beaty Cichopek – 68 pkt.

Komisja, dokonując oceny, kierowała się następującymi kryteriami: oryginalność receptury, smak potrawy, nawiązanie do lokalnej tradycji, estetyka podania. Wyniki odczytała sekretarz Komisji Jolanta Zych z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie. Dyplomy oraz ufundowane przez organizatorów nagrody rzeczowe wręczali wójt Józef Knapik, poseł Anna Pieczarka oraz Przewodniczący Rady Gminy Pleśna Janusz Jarząb.

Organizatorami konkursu byli:
Centrum Kultury w Pleśnej
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z konkursu
(fot. S. Smoleń, J. Zych)