Kompostowanie prostsze niż myślisz

Kompostowanie cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród polskich właścicieli gospodarstw i przydomowych ogródków. Gminy zachęcają mieszkańców do zakładania przydomowych kompostowników w celu ograniczenia składowania odpadów biodegradowalnych. W naszej gminie ulga dla właścicieli nieruchomości, którzy kompostują bioodpady i zgłosili ten fakt od 1 sierpnia 2021 roku wynosi 4 zł miesięcznie za każdą osobę zamieszkującą daną posesję.

Kompostownik na zielonym trawniku

Ponad połowę domowych odpadków stanowią odpady organiczne. W 2020 roku z terenu Gminy Pleśna przekazano ponad 275 ton tego rodzaju odpadu na instalację – w pierwszym półroczu tego roku blisko 134 tony. Zamiast przekazywać ten cenny surowiec firmie odbierającej odpady, możemy go wykorzystać jako kompost w swoich ogródkach oraz na działkach obniżając przy okazji koszty gospodarki odpadami na naszym terenie. Kompost możemy produkować samodzielnie. Z jednej strony mamy więc pewność pielęgnacji naszych roślin, z drugiej pozytywnego działania na rzecz środowiska. Kompost stosowany w ogrodzie wzbogaca glebę w próchnicę, która sprawia, że ta staje się przewiewna i pulchna. Jest nie tylko bogatym źródłem materii organicznej, ale też najtańszym i naturalnym materiałem do użyźniania gleby. Ponadto eliminuje zagrożenie przenawożenia lub zatrucia środowiska.

Jak kompostować odpady organiczne?

Kompostownik można kupić gotowy lub zrobić go samemu np. ze starych palet czy drewnianych belek (bez dna), które wkopujemy w ziemię i uzupełniamy kolejnymi warstwami odpadków. Stawiamy go w miejscu zacienionym, aby za szybko nie wysychał. Pierwszą warstwę możemy podsypać wartościową ziemią ogrodową – ze sklepu lub poprzedniego kompostownika, jeśli taki prowadziliśmy. Na kolejne warstwy wrzucamy np. skoszoną trawę, chwasty po wypieleniu ogrodu, zgrabione liście i drobne gałęzie, resztki owoców, skorupki jaj, odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego, a nawet popiół z ogniska (pod warunkiem, że palimy drewno). Są również odpady, których na kompost wyrzucać nie powinniśmy. Mowa tu w szczególności o kolorowych czasopismach, kościach i resztkach mięsnych, czy zainfekowanych roślinach ogrodowych.

Jeśli chcemy przyspieszyć proces rozkładu, przesypujemy warstwy żyzną ziemią. Całość możemy przykryć workiem jutowym, co zapewni ciepło i odpowiednią wilgotność. W czasie suszy podlewając rośliny nie zapominamy też o kompostowniku. Uważajmy jednak z ilością wody, gdyż przelany kompostownik może zacząć gnić. Gdy tylko poczujemy nieprzyjemny zapach, należy przełożyć kompostownik warstwami chłonącymi wilgoć, np. kulkami papieru czy wytłoczkami po jajach. Co kilka miesięcy należy przemieszać kompost, aby zapewnić odpowiednie napowietrzenie.

W ten sposób, już po około pięciu lub sześciu miesiącach możemy uzyskać produkt gotowy do wykorzystania w naszych uprawach. Dojrzały kompost poznajemy po ciemnobrunatnej barwie i jednolitej strukturze (bez fragmentów roślin) oraz miłym zapachu świeżej ziemi.

Opracowano na podstawie materiałów Ministerstwa Klimatu i Środowiska

Zapoznaj się z materiałem wideo na temat kompostowania